30/10/2013
Двойно повече имоти на търг

След като през последната година банките отчитат спад в дела на лошите кредити, логично е и броят на недвижимите имоти, които отиват в активите им да не се увеличава. Статистиката на Камарата на съдебните изпълнители обаче показва почти двоен ръст за последните шест месеца, които отиват на търг. Към края на март обект на продажба чрез съдебни изпълнители са били 3663 имота, а края на октомври те са вече 4822. Най-силен е ръстът в София – за последните шест месеца увеличението е от 46%.

Продажбите на имоти чрез частни съдебни изпълнители ще надхвърли миналогодишния брой. За периода януари-юни 2013 г. частните съдебни изпълнители са продали 4800 имота, докато за цялата 2012-а техният брой е бил 7780.

Каква е причината за подобен ръст? Според специалисти, това е стечение на обстоятелствата. „След като банката е използвала всички останали средства за погасяване на кредита на потребителя пускането на търг е последният вариант банката да се удовлетвори. Надявам се пикът да е тази година и от 2014 г. нататък броят на тези търгове да почне да намалява”, коментира през в-к „Труд” Тихомир Тошев, управител на „КредитЦентър”.

Друга тенденция, която се наблюдава, е увеличаване на участниците в търговете. Веднага след идването на кризата на търг за даден имот се явяваха по един-двама кандидати, докато през последната година към един имот проявяват интерес поне десетима купувачи.

 
Търси по номер
Въведи ID търси
По тип на офертата
По тип на имота
По градове
По областиte
EUR 1EUR = 1.95583 BGN
GBP 1GBP = 2.31295 BGN
USD 1USD = 1.42253 BGN